Bu Blogda Ara

2 Haziran 2013 Pazar

Gaz Bombasına Karşı Neler Yapılmalı ?

Yanınızda mutlaka hafif bir sırt yada kol çantası olmalıdır. Çantanın içinde yoğun gaz kokusuna, ıslanmaya yada boyalı suya karşı yedek bir kıyafet bulundurulmalıdır. Gaz bombası solunumunuzu ve görüşünüzü etkilediği için yüzünüze saracağınız fular hayati önemdedir. Gazın etkilerini hafifletmek, eylemin, kitlenin direniş gücünü ve süresini daha fazla uzatabilmek için sırt çantanızda temel olarak bulundurmanız gereken diğer ihtiyaçlar;
Ufak bir pet şisenin içine limon suyu koyun. Çatışmanın başladığı sırada pet şişesini fularınıza dökerek yüzünüze öyle sarın. Bu solunumunuzu temiz tutacak ve gazın etkisini kıracaktır.
Başka bir pet şisenin içine ise süt koyun. Gözlerinizin gazdan aşırı derecede etkilendiği ve açamaz hale geldiğiniz bir anda sütü yavaşça gözünüze damlatarak bir müddet bekleyin. Bu gözünüzün acısını hafifletecek ve tekrar açmanızı sağlayacaktır.
Ellerinizi asla gözünüze sürmeyin, ovuşturmayın.
Gazdan etkilendiğinizi hissettiğiniz an bol bol tükürün.
İmkanınız varsa elbette öncelikli olarak gaz maskesi temin edin. Ancak bu kitlesel bir sokak çatışmasında herkesin temin edebileceği birşey değildir.
Sokak eylemini başarıyla sonuçlandırmanın amaca, zafere ulaşmanın ve karşı tarafı bozguna uğratmanın yolu küçük komiteler kurmaktan geçer. Örneğin bir sokak eyleminde ellerinde işçi eldiveni -plastik eldiven- olan beş kişi kitlenin önünde durarak atılan gaz bombalarını on saniyelik bir zaman diliminde gerisingeri yada kitleden en uzak bir yere fırlatabilir. Bu gazın yayılmadan etkisiz hale getirecektir. Birbirinizden ayrı düşmemeye dikkat edin. Gaz bombaları genellikle kitlenin kaçacağı yerlere doğru -arka tarafa- atılır. Paniğe kapılıp hemen koşmayın. Sık sık paniğe kapılmamayı, dağılmamayı anlatan içerikte konuşmalar yapın. Ajitatif konuşmalarla amaca ulaşmayı vurgulayın, kitleyi motive ederek bu amaca kilitleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder